Συνέντευξη Τύπου Τζανέτου Καραμίχα (Μέρος 1ο)
Θεσσαλονίκη - Agrotica - Ξενοδοχείο Porto Palace 1-02-2012
Η πλήρης έκθεση: ΠΑΣΕΓΕΣ, Ιανουάριος 2012 Αυτάρκεια αγροτικών – διατροφικών προϊόντων
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΣΕΓΕΣ
Ιανουάριος 2012
Αυτάρκεια αγροτικών – διατροφικών
προϊόντων
Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαγράμματος που ακολουθεί, το ποσοστό
αυτάρκειας της χώρας σε μία σειρά βασικών αγροτικών – διατροφικών προϊόντων
φυτικής και ζωικής παραγωγής για το έτος 2010, ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 94%
περίπου.
Αυτάρκεια διατροφικών αγροτικών
προϊόντων (σε χιλ. τόνους, έτους 2010)
* Αφορά στη
φαινόμενη κατανάλωση
Πηγή: Επεξεργασία
στοιχείων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ΕΛΓΟ
Το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται,
κατά μέσο όρο, στο 99% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους
κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82%
περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το
υψηλότερο στο ρύζι (171 %). Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει
υψηλό ποσοστό, μια και όπως είναι γνωστό η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα
δύο αυτά προϊόντα. Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα
πορτοκάλια με ποσοστό 167% ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63% , στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%),
ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό
που κυμαίνεται στο 39%.
Αυτάρκεια
φυτικής παραγωγής (σε χιλ. τόνους, έτους 2010)
Το ποσοστό αυτάρκειας στη ζωική παραγωγή - αλιεία
ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 76,11% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ
επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως το κρέας, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο
56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και
το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%). Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών –
τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό
αυτάρκειας 147% περίπου υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος κυμαίνεται
στο 80%. Στο μέλι και στα αυγά καταγράφεται
ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92% και 91% αντίστοιχα. Τέλος, στα αλιεύματα το
ποσοστό αυτάρκειας αγγίζει το 125,61% περίπου.
Αυτάρκεια αγροτικών -
διατροφικών προϊόντων (σε χιλ. τόνους, έτους 2010)
|
||||||
|
|
|
|
|
|
|
Προϊόντα
|
Παραγωγή
|
Εισαγωγές
|
Εξαγωγές
|
Κατανάλωση
|
Αυτάρκεια (%)
|
|
|
(1)
|
(2)
|
(3)
|
(4=1+2-3)*
|
(5=1:4*100)
|
|
1
|
Ελιές βρώσιμες
|
107
|
4,94
|
94,56
|
17,38
|
615,48
|
2
|
Σταφύλια
επιτραπέζια
|
121
|
6,18
|
89,64
|
37,54
|
322,32
|
3
|
Ακτινίδια
|
117
|
4,05
|
72,81
|
48,24
|
242,54
|
4
|
Σταφίδα
|
43
|
2,18
|
24,67
|
20,51
|
209,65
|
5
|
Ρύζι
|
240
|
23,33
|
123,20
|
140,13
|
171,27
|
6
|
Πορτοκάλια
|
900
|
7,4
|
369,65
|
537,75
|
167,36
|
7
|
Καρπούζια
|
510
|
3,02
|
176,96
|
336,06
|
151,76
|
8
|
Ελαιόλαδο
|
225
|
4,33
|
80,85
|
148,48
|
151,54
|
9
|
Σιτάρι σκληρό
|
1.278
|
83,9
|
508,97
|
852,93
|
149,84
|
10
|
Φέτα
|
102,09
|
0,40
|
32,96
|
69,53
|
146,84
|
11
|
Βερίκοκα
|
77
|
0,34
|
16,87
|
60,47
|
127,34
|
12
|
Αλιεύματα
|
197,00
|
90,87
|
131,04
|
156,83
|
125,61
|
13
|
Αγγούρια
|
120
|
1,04
|
24,40
|
96,64
|
124,17
|
14
|
Ροδάκινα
|
610
|
3,67
|
110,58
|
503,09
|
121,25
|
15
|
Τομάτες
βιομηχανίας
|
700
|
21,62
|
101,64
|
619,98
|
112,91
|
16
|
Μήλα
|
240
|
18,2
|
42,62
|
215,58
|
111,33
|
17
|
Κρασί
|
310
|
12,05
|
35,34
|
286,71
|
108,12
|
18
|
Γιαούρτι
|
95,22
|
19,99
|
26,01
|
89,20
|
106,75
|
19
|
Πεπόνια
|
120
|
1,33
|
1,98
|
119,35
|
100,54
|
20
|
Τομάτες νωπές
|
700
|
17,01
|
7,31
|
709,70
|
98,63
|
21
|
Γάλα αιγοπρόβειο
|
703
|
15,02
|
2,50
|
715,52
|
98,25
|
22
|
Κρέας
αιγοπρόβειο
|
102
|
8,79
|
1,93
|
108,86
|
93,70
|
23
|
Μέλι
|
13
|
1,95
|
0,87
|
14,08
|
92,33
|
24
|
Αυγά
|
109
|
10,62
|
0,12
|
119,50
|
91,21
|
25
|
Βρώμη
|
158
|
17,55
|
0,08
|
175,47
|
90,04
|
26
|
Γραβιέρα -
Κασέρι
|
6,42
|
1,82
|
1,04
|
7,20
|
89,19
|
27
|
Πατάτες
|
800
|
132,64
|
24,35
|
908,29
|
88,08
|
28
|
Αχλάδια
|
68
|
17,14
|
7,72
|
77,42
|
87,83
|
29
|
Κρέας πουλερικών
|
188
|
54,26
|
15,09
|
227,17
|
82,76
|
30
|
Αραβόσιτος
|
1.542
|
363,88
|
18,42
|
1.887,46
|
81,70
|
31
|
Λεμόνια
|
45
|
31,66
|
4,96
|
71,70
|
62,76
|
32
|
Γάλα αγελαδινό
|
674
|
431,00
|
1,00
|
1.104,00
|
61,05
|
33
|
Ρεβύθια
|
4,94
|
4,54
|
0,09
|
9,39
|
52,57
|
34
|
Κριθάρι
|
237
|
228,26
|
0,66
|
464,60
|
51,01
|
35
|
Ζάχαρη
|
155,27
|
303,45
|
137,12
|
321,60
|
48,28
|
36
|
Κεφαλοτύρι
|
3,42
|
3,90
|
0,23
|
7,09
|
48,22
|
37
|
Φακές
|
7,45
|
10,87
|
0,29
|
18,03
|
41,32
|
38
|
Χοιρινό κρέας
|
111,25
|
189,61
|
10,49
|
290,37
|
38,31
|
39
|
Φασόλια
|
12,34
|
23,82
|
0,70
|
35,46
|
34,79
|
40
|
Σιτάρι μαλακό
|
351
|
751,41
|
3,40
|
1.099,01
|
31,94
|
41
|
Κρέας βόειο
|
61
|
139,58
|
2,24
|
198,34
|
30,76
|
|
Σύνολο
|
12.164,40
|
3.067,62
|
2.305,37
|
12.926,65
|
94,10
|
|
* Αφορά στη φαινόμενη κατανάλωση
|
|
|
|
|
|
|
Πηγή:
Επεξεργασία στοιχείων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ΕΛΓΟ
|
|
|
Αυτάρκεια
προϊόντων φυτικής παραγωγής (σε χιλ. τόνους, έτους 2010)
Προϊόντα
|
Παραγωγή
|
Εισαγωγές
|
Εξαγωγές
|
Κατανάλωση
|
Αυτάρκεια (%)
|
||
(1)
|
(2)
|
(3)
|
(4=1+2-3)*
|
(5=1:4*100)
|
|||
Σιτηρά
|
|||||||
Ρύζι
|
240,00
|
23,33
|
123,20
|
140,13
|
171,27
|
||
Σιτάρι σκληρό
|
1.278,00
|
83,90
|
508,97
|
852,93
|
149,84
|
||
Βρώμη
|
158,00
|
17,55
|
0,08
|
175,47
|
90,04
|
||
Αραβόσιτος
|
1.542,00
|
363,88
|
18,42
|
1.887,46
|
81,70
|
||
Κριθάρι
|
237,00
|
228,26
|
0,66
|
464,60
|
51,01
|
||
Σιτάρι μαλακό
|
351,00
|
751,41
|
3,40
|
1.099,01
|
31,94
|
||
Ελαιοκομικά
|
|||||||
Ελιές βρώσιμες
|
107,00
|
4,94
|
94,56
|
17,38
|
615,48
|
||
Ελαιόλαδο
|
225,00
|
4,33
|
80,85
|
148,48
|
151,54
|
||
Οπωροκηπευτικά
|
|||||||
Αγγούρια
|
120,00
|
1,04
|
24,40
|
96,64
|
124,17
|
||
Τομάτες
βιομηχανίας
|
700,00
|
21,62
|
101,64
|
619,98
|
112,91
|
||
Τομάτες νωπές
|
700,00
|
17,01
|
7,31
|
709,70
|
98,63
|
||
Πατάτες
|
800,00
|
132,64
|
24,35
|
908,29
|
88,08
|
||
Εσπεριδοειδή
|
|||||||
Πορτοκάλια
|
900,00
|
7,40
|
369,65
|
537,75
|
167,36
|
||
Λεμόνια
|
45,00
|
31,66
|
4,96
|
71,70
|
62,76
|
||
Φρούτα
|
|||||||
Ακτινίδια
|
117,00
|
4,05
|
72,81
|
48,24
|
242,54
|
||
Καρπούζια
|
510,00
|
3,02
|
176,96
|
336,06
|
151,76
|
||
Βερίκοκα
|
77,00
|
0,34
|
16,87
|
60,47
|
127,34
|
||
Ροδάκινα
|
610,00
|
3,67
|
110,58
|
503,09
|
121,25
|
||
Μήλα
|
240,00
|
18,20
|
42,62
|
215,58
|
111,33
|
||
Πεπόνια
|
120,00
|
1,33
|
1,98
|
119,35
|
100,54
|
||
Αχλάδια
|
68,00
|
17,14
|
7,72
|
77,42
|
87,83
|
||
Αμπελοκομικά
|
|||||||
Σταφύλια
επιτραπέζια
|
121,00
|
6,18
|
89,64
|
37,54
|
322,32
|
||
Σταφίδα
|
43,00
|
2,18
|
24,67
|
20,51
|
209,65
|
||
Κρασί
|
310,00
|
12,05
|
35,34
|
286,71
|
108,12
|
||
Όσπρια
|
|||||||
Ρεβύθια
|
4,94
|
4,54
|
0,09
|
9,39
|
52,57
|
||
Φακές
|
7,45
|
10,87
|
0,29
|
18,03
|
41,32
|
||
Φασόλια
|
12,34
|
23,82
|
0,70
|
35,46
|
34,79
|
||
Ζάχαρη
|
|||||||
Ζάχαρη
|
155,27
|
303,45
|
137,12
|
321,60
|
48,28
|
||
Σύνολο
|
9.798,99
|
2.099,82
|
2.079,84
|
9.818,97
|
99,8
|
||
* Αφορά στη φαινόμενη κατανάλωση
|
|||||||
Πηγή:
Επεξεργασία στοιχείων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ΕΛΓΟ
|
|||||||
Αυτάρκεια
προϊόντων ζωικής παραγωγής – αλιείας
(σε χιλ.
τόνους, έτους 2010)
Προϊόντα
|
Παραγωγή
|
Εισαγωγές
|
Εξαγωγές
|
Κατανάλωση
|
Αυτάρκεια (%)
|
(1)
|
(2)
|
(3)
|
(4=1+2-3)*
|
(5=1:4*100)
|
|
Κρέας
|
|||||
Κρέας
αιγοπρόβειο
|
102
|
8,79
|
1,93
|
108,86
|
93,70
|
Κρέας πουλερικών
|
188
|
54,26
|
15,09
|
227,17
|
82,76
|
Χοιρινό κρέας
|
111,25
|
189,61
|
10,49
|
290,37
|
38,31
|
Κρέας βόειο
|
61
|
139,58
|
2,24
|
198,34
|
30,76
|
Γαλακτοκομικά-Τυροκομικά
|
|||||
Φέτα
|
102,09
|
0,40
|
32,96
|
69,53
|
146,84
|
Γιαούρτι
|
95,22
|
19,99
|
26,01
|
89,20
|
106,75
|
Γάλα αιγοπρόβειο
|
703
|
15,02
|
2,50
|
715,52
|
98,25
|
Γραβιέρα -
Κασέρι
|
6,42
|
1,82
|
1,04
|
7,20
|
89,19
|
Γάλα αγελαδινό
|
674
|
431,00
|
1,00
|
1.104,00
|
61,05
|
Κεφαλοτύρι
|
3,42
|
3,90
|
0,23
|
7,09
|
48,22
|
Μέλι
|
|||||
Μέλι
|
13
|
1,95
|
0,87
|
14,08
|
92,33
|
Αυγά
|
|||||
Αυγά
|
109
|
10,62
|
0,12
|
119,50
|
91,21
|
Αλιεύματα
|
|||||
Αλιεύματα
|
197,00
|
90,87
|
131,04
|
156,83
|
125,61
|
Σύνολο
|
2.365,40
|
967,80
|
225,53
|
3.107,68
|
76,11
|
Πηγή: www.paseges.gr