Η παρούσα κατάσταση στην Μέση Ανατολή ευνοεί, πέραν όλων των άλλων, ένα βασικό σενάριο: Την συγκέντρωση οπλικών συστημάτων στην περιοχή από το ΝΑΤΟ. Ήδη η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα για την ανάπτυξη πυραύλων Patriot στο έδαφός της ως δήθεν προληπτική γραμμή άμυνας σε ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια από την Συρία, σύμφωνα με δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Πρόθυμες να στείλουν εκεί πυραύλους Patriot είναι χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Η Γαλλία προχώρησε ένα επίπεδο παραπάνω, θέτοντας ζήτημα άρσης του εμπάργκο όπλων ώστε να ενισχυθεί υποτίθεται η συριακή αντιπολίτευση.
Οι Η.Π.Α. δεν τολμούν να μιλήσουν ανοιχτά για επέμβαση στην Μέση Ανατολή, αφού δεν έχει κοπάσει ακόμα η σκόνη από τις εισβολές σε Ιράκ και Αφγανιστάν, με την κοινή γνώμη επιφυλακτική πλέον απέναντί τους. Το Ισραήλ έχει τα δικά του προβλήματα στην Γάζα, πιέζοντας παράλληλα για το Ιράν.
Το σίγουρο είναι ένα: Οι Η.Π.Α. μέσω των χωρών του ΝΑΤΟ, θέλουν να θέσουν αθόρυβα υπό τον έλεγχό τους την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την σημαντικότερη ίσως τοποθεσία του πλανήτη, διότι συνδέει τρεις ηπείρους, αποτελεί σημαντικό πέρασμα και περικλείει μεγάλη ποσότητα κοιτασμάτων.
Η γεωστρατηγική αυτή σημαντικότητα της περιοχής υποβοηθάει την πολιτική της Ουάσινγκτον, επειδή παρακινεί ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να επιθυμούν να δηλώσουν, μεταξύ άλλων, στρατιωτικά παρούσες. Φανταστείτε μια πίτα, από την οποίαν όλοι επιθυμούν κομμάτι. Κατά αυτόν τον τρόπο τα διαφορετικά συμφέροντα εξυπηρετούν σε κάποιο βαθμό την πολιτική της Ουάσινγκτον.
Βασικό εμπόδιο στην πρόθεση ΝΑΤΟποίησης της Μέσης Ανατολής είναι η πολιτική ελιγμών της Ρωσίας, που έχει καταστήσει την «Αρκούδα» βασικό παράγοντα εξελίξεων, με την γνώμη του Κρεμλίνου να έχει αποκτήσει ειδικό βάρος στις όποιες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι αντοχές του Κρεμλίνου εξετάστηκαν από το ΝΑΤΟ το 2008, όταν και ο «υπάλληλος» της Ουάσινγκτον, Σαακασβίλι, διέταξε ανούσια εισβολή στις περιοχές ρωσικού ενδιαφέροντος, Οσετία και Αμπχαζία, με τον στρατό της «Αρκούδας» να φτάνει λίγο έξω από την Τιφλίδα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα και αναγκάζοντας τον τότε πρωθυπουργό της Γεωργίας να «μασουλήσει» την γραβάτα του (ΒΙΝΤΕΟ).
Έτσι μια επέμβαση στην Μέση Ανατολή, που θα προκαλέσει ανάμειξη των Ρώσων, θα πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά εκεί στο αμερικανικό Πεντάγωνο, μιας και θ’ αποτελέσει μεγάλο ρίσκο για το μέλλον της Δύσης, όπως παραδέχεται εμμέσως και ο Χένρι Κίσσινγκερ σε άρθρο του.
Μέχρι τότε θα εξαντληθεί η διπλωματία. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι μια γενίκευση της σύρραξης απέχει πολύ χρονικά, μιας και η Ρωσία έχει αναγκάσει χώρες κλειδιά να την προσεγγίσουν, καθυστερώντας έτσι σημαντικά, τα σχέδια της δυτικότροπης Παγκόσμιας Τάξης.
Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου