Εμμένει στην τήρηση των συμφωνηθέντων όσον αφορά στην Ελλάδα το Βερολίνο, την επομένη των βουλευτικών εκλογών, με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να διαμηνύει μάλιστα ότι το χρονοδιάγραμμα μένει ως έχει. «Δεν είναι η ώρα να κάνουμε εκπτώσεις στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκέοργκ Στράιτερ. Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ σε αντίστοιχη δήλωση προέβη και ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς.
«Είναι κρίσιμης σημασίας τώρα να πειστεί η τρόικα ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματός της. Ωστόσο, αυτό διαψεύστηκε από αξιωματούχους στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με το Reuters, Γερμανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι δηλώσεις του Γκίντο Βεστερβέλε δεν είναι η συμφωνηθείσα κυβερνητική γραμμή.
«Τα σχόλια του Βεστερβέλε δεν έχουν συμφωνηθεί», ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. «Και βέβαια θα χρειαστεί να μιλήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στο τραπέζι» επεσήμανε άλλη πηγή.
Νωρίτερα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ είχε δηλώσει πως η ουσία του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος παραμένει αδιαπραγμάτευτη μετά την πρωτιά μνημονιακού κόμματος στις εκλογές. Σημείωσε πάντως πως η χώρα του είναι πρόθυμη να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
Πάντως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα περαιτέρω οικονομική βοήθεια, ωστόσο τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης περισσότερου χρόνου για την αποπληρωμή των δανείων.
«Ήδη τα 130 δισεκατομμύρια είναι πάρα πολλά λεφτά», σημείωσε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την επιστροφή των δανείων». Ενδεικτικά, ανέφερε το γεγονός ότι τον Οκτώβριο υπάρχουν προθεσμίες «για τις οποίες γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα», άρα, επισήμανε πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση.
«Ήδη», πρόσθεσε, «το έχει αναφέρει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Χρειάζονται όμως και επενδύσεις που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και απασχόληση. Σε αυτό το θέμα, παραδέχθηκε, «το μνημόνιο δεν είναι αρκετά σαφές και θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε πού μπορούν να γίνουν αυτές οι επενδύσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου