Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΕΥΔΑΠ: Ο νέος αγοραστής θα βάλει στην τσέπη 600 εκατ. ευρώ

ΕΥΔΑΠ: Ο νέος αγοραστής θα βάλει στην τσέπη 600 εκατ. ευρώ:




Του Βαγγέλη Τριάντη

Ένας επενδυτής λειτουργεί συνήθως με βάση το κέρδος. Δηλαδή , αποφασίζει να πραγματοποιήσει μια επένδυση, η οποία εκτιμά ότι θα του αποφέρει κέρδος είτε μακροπρόθεσμα είτε βραχυπρόθεσμα. Στην περίπτωση όμως της ΕΥΔΑΠ, ο νέος αγοραστής θα πρέπει να θεωρείται ευλογημένος. Και αυτό, με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου.

Πριν από μερικές το www.koutipandoras.gr, είχε αποκαλύψει ότι ο νέος αγοραστής θα αποκτούσε τον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ έναντι 250 εκατ. ευρώ και αυτόματα θα μπορούσε να διεκδικήσει από το ελληνικό δημόσιο άλλα 522 εκατ. ευρώ. Σχεδόν το διπλάσιο τίμημα. Τα χρήματα αυτά προέκυπταν από τις συσσωρευμένες οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό προέκυπτε από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου για την φορολογία και την καταπολέμηση απάτης, κ. Šemeta, προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκο Χουντή.

Τελικά το σκάνδαλο της πώλησης είναι μεγαλύτερο. Ο νέος αγοραστής, θα μπορεί να διεκδικήσει μέσα σε μερικές μέρες από το ελληνικό δημόσιο 850 εκατ. ευρώ και όχι 522. Όσο και οι οφειλές υπουργείων και δήμων προς την ΕΥΔΑΠ. Δηλαδή, ο νέος αγοραστής θα αποκομίσει με το καλημέρα κέρδη ύψους 600 εκατ. ευρώ. Περάν αυτών που θα του αποφέρει η επένδυση σε βάθος χρόνου.

Το ακριβές ποσό των οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ, αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Στέλιος Σταυρίδης, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα γίνει η ΕΥΔΑΠ νέος ΟΣΕ.

Μόνο τα χρέη των δήμων ανέρχονται σε 225 εκατ. ευρώ και κάθε μήνα προσαυξάνονται λόγω των επιβαρύνσεων σε 350. Άλλα 500 εκατ. ευρώ οφείλουν στην Επιχείρηση διάφορα υπουργεία.

Το ελληνικό δημόσιο αναδεικνύεται ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής και μάλιστα προς όφελος του νέου επενδυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου