Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι ανακοίνωσε το Σάββατο ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα καλέσει τον αιγυπτιακό λαό να αποφανθεί με Δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας.
Νωρίτερα η Συντακτική Συνέλευση της χώρας σε επίσημη τελετή στο Κάιρο παρέδωσε το τελικό σχέδιο του Συντάγματος στον Μόρσι ώστε να...
το εγκρίνει πριν την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος.Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, η έγκριση του Συντάγματος που συντάχθηκε από τη Συνέλευση, η οποία αποτελείται επί το πλείστον από συμμάχους του Μόρσι, θα παρακάμψει το διάταγμα της 22ας Νοεμβρίου, που προστάτευε τον Αιγύπτιο πρόεδρο από δικαστική εποπτεία, κάτι που είχε προκάλεσε ανησυχία στις κυβερνήσεις της Δύσης.
Το εν λόγω διάταγμα βύθισε την Αίγυπτο στην χειρότερη κρίση από τότε που ο Μόρσι ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο και πυροδότησε βίαιες διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα, κατά τις οποίες δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.
«Κάνω έκκληση για την έναρξη ενός σοβαρού εθνικού διαλόγου σχετικά με τα προβλήματα του έθνους, με κάθε ειλικρίνεια και αμεροληψία», δήλωσε ο Μόρσι κατά την τελετή παραλαβής του τελικού σχεδίου του Συντάγματος από τη Συντακτική Συνέλευση. «Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από την περίοδο των αντιπαραθέσεων και των διαφορών και να συνεχίσουμε τις παραγωγικές εργασίες».
Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, κατηγόρησαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι ότι προσπαθεί να επιβάλλει ένα «ελαττωματικό» σύνταγμα.
Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, το σύνταγμα απαγορεύει τη βλασφημία καθώς και τα «προσβλητικά σχόλια προς κάθε άτομο» αλλά δεν υποστηρίζει ρητά τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις των γυναικών σε θέματα «θρησκείας, παραδόσεων και οικογενειακών αξιών».
Το κείμενο του Συντάγματος περιορίζει επίσης τους προέδρους να αναλαμβάνουν μόνο δύο τετραετείς θητείες, επιβάλλει την κοινοβουλευτική έγκριση για την επιλογή πρωθυπουργού και εισάγει μια εν μέρει πολιτική εποπτεία του στρατού – αν και οι επικριτές θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό.
Ο Μόρσι το περιέγραψε ως ένα Σύνταγμα όπου πληρούνται οι στόχοι της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου 2011, μέσω της οποίας επήλθε το τέλος του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. «Ας προσέλθουν όλοι –αυτοί που συμφωνούν και αυτοί που δεν συμφωνούν- στο δημοψήφισμα ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν τη γνώμη τους», δήλωσε ο Μόρσι.
Από: e-typos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου